Hauki on todennäköisin se ensimmäinen suuremman kokoluokan kala, joka vieheeseen tarttuu maassamme. Haukea löytyy lähes jokaisesta vesistöstä mereltä aina Lapin perukoille asti. Se on nopein vesistössämme elävä kala ja hyvä vastus siiman päässä. Hauki on oikein käsiteltynä erinomaista lähiruokaa ja parhaimmillaan itsepyydettynä. Hauen kalastus on hauskaa, koska niitä tavoittaa matalasta vedestä (0,5-3 metriä) ympäri vuoden.

 

Hauen matalavesikalastus

Hauki on saalistaja, todellinen petokala, suoraan vedenalaisen ravintoketjun huipulta. Se käyttää nopeuttaan hyväksi väijymällä saalista hiljaa paikallaan ja syöksymällä nopeasti saaliinsa kimppuun. Kookkaampana hauki on reviiritietoinen – mitä suurempi kala, sitä suurempi reviiri. Kookkaalle hauelle maistuu varsin hyvin myös sen reviirille tullut pienempi lajikumppani.

Vuodenajasta riippuen hauet löytyvät hieman eri paikoista. Niiden liikkeitä ohjaa enimmäkseen saaliskalojen liikkeet, säätila sekä keväisin kutuaika. Lisäksi iso hauki tarvitsee hapekasta vettä.

 • Kaislikkojen reunat ja vedenalaiset kasvustot tarjoavat hauelle väijymispaikkoja
 • Kalasta harvakasvuinen kaislikko ja siinä olevat aukot huolella
 • Alkukevään kutulahdet kannattaa jättää rauhaan
 • Keväällä pari kolme viikkoa kutuajan jälkeen haukia tapaa kutualueiden läheisyydestä kivikoilta, ennen kuin ne hajautuvat syönnösalueilleen
 • Jos löydät hauen ravintokalat kaikuluotaimella, lähistöllä on  suurella todennäköisyydellä myös haukia

Vieheitä hauen heittokalastukseen:

Kevyellä vavalla (heittopainosuositus 10-30 g) kalastavan takuuvarmat haukivieheet: Rapala Shadow Rap Shad Deep 09, Rapala Shadow Rap 11, Rapala CountDown 9 sekä Rapala Skitter Pop 07 -pintavaappu.

Minnari on Suomen kansallisuistin

Rapala MinnowSpoon Weedless on haukiruovikkojen kruunattu kuningas, jota ilman on turha lähteä vesille.
Se on mm. ERÄ-lehden ”TESTIVOITTAJA” ja 5 cm uutuuskoossa tuore ”VUODEN HAUKIVIEHE” (Erä 12/2018).

Rapala Minnow Spoon Weedless (10-28 g) ja rämisevä Rapala Rattlin’ Minnow Spoon (16 g) ruovikoihin ja kaislikoihin

Kalastustaktiikka

 • Anna veneen liikkua hitaasti pitkin valitsemaasi kalastusaluetta ja suuntaa heitot noin 6 – 8 metrin välein potentiaaliselle alueelle, esimerkiksi ruovikon reunaan. Hauki havaitsee vieheen kylkiviiva- ja näköaistillaan, joten saalistaessaan se kyllä ehtii vieheen luokse.
 • Usein samasta paikasta tulee useampi hauki, joten ensimmäisen tärpin jälkeen ottipaikan lähiympäristö kannattaa haravoida hieman tarkemmin.
 • Ratkaise ”päivän koodi” eli miten kalat ovat sijoittuneet (veden syvyys, paikan luonne, sijainti tuulen suhteen, jne.) sekä mikä viehetyyppi ja -väri toimii parhaiten.

 • Paras kalastusaika on yleensä aikainen aamu sekä ilta. Hauen- kalastuksessa puhutaan ”kultaisesta tunnista” joka tarkoittaa ajanjaksoa ennen ja jälkeen auringonlaskun. Tuohon aikaan kannattaa etsiytyä omalle parhaalle paikalle suuren saaliin toivossa.
 • Kalasta valikoiden ja kunnioita saalista. Paras hauen ruokakalakoko on 1-3 kg. Pienemmät ja suuremmat kannattaa vapauttaa varovasti ja vahingoittumattomina takaisin vesistöön.
 • Pidä kalastusluvat kunnossa!