Suurhaukia jahtaavien kalastajien talvi saattaa tuntua vuonna 2019 tavallista pidemmältä. Lumet tuntuvat pysyvän maassa ja vedet jäässä, vaikka käsissä polttelee hauenkalastuksen kuumin uutuus: Rapala X-Rap Otus.

Kalastusblogi: Jani & Osku

Rapala X-Rap Peto löysi tiensä uistinvalikoimaani keväällä ja tuntui tehneen lähtemättömän vaikutuksen. Kalaa tuli läpi kauden ja sen myötä Peto olikin vieheistäni yksi niistä, jotka saivat eniten peliaikaa.

Peto tuli suurhauestajien verkkokalvoille ja jäi tietoisuuteen dramaattisen Pike Fightin loppuratkaisun myötä, kun Mikko Seppänen ja Mathias Holgersson kyykyttivät Pedolla muut tiimit kisan ratkaisuhetkillä.

Se mikä teki X-Rap Pedosta erityisen vieheen, oli sen monikäyttöisyys. Tarkoitan sitä, että Peto toimi läpi kauden ilman suurempia pudotuksia saalismäärässä. Keli kuin keli, Pedon saattoi laittaa siiman päähän ja saalista tuli.

Juuri kun ajattelin että Rapalan suunnalta on Pedon myötä veistelty ultimaattinen haukiviehe, pääsin mielenkiintoiselle kalareissulle. Jani Ollikainen pyysi mukaan haukivesille mainiten, että pääsisimme samalla testaamaan uutuusviehettä, Rapalan X-Rap Otusta.

Ensinnäkin. Se pyrstö. Se on aivan valtava. Ja toiseksi, se tekee X-Rap Otuksen uinnista todella hypnoottista seurattavaa. Vaan eipä sitä toisaalta kovin kauaa ehtinyt testireissulla ihastelemaan, kun jo toisella heitolla siiman päässä teutaroi komea 91 senttinen hauki!

Rapala X-Rap Otuksen uinti ja paino mahdollistavat kalastuksen matalissakin spoteissa. Toisaalta, itse etsin usein aktiivista kalaa myös hiukan rantamatalaa syvemmistä kohdista. Syvemmälle mentäessä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: joko kelausnopeudella, vavan asennolla tai sitten lisäpainolla vieheen saattaminen haluttuun syvyyteen.

Stormin RIP Adapterit tarjoavat sopivasti eri variaatioita niin Pedon kuin Otuksenkin painottamiseen sopivalle uintisyvyydelle.

Suuria haukia on vuosien saatossa yritetty jallittaa niin vaapuilla, jerkeillä kuin shadeilläkin. X-Rap Pedossa ja Otuksessa tiivistyy sisarpari, joka on saanut vaikutteita menestyneimmiltä haukivieheiltä ja jonka uinnissa ja pyytävyydessä näkyy selkeästi viitteitä näistä kaikista.

Innostun usein uusista vieheistä ja varsinkin jos niillä tulee hyvin kalaa. Otus toi ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana useamman hauen näytille veneeseen, joten innostumiselle luotiin vankka pohja.

Nyt pitäisi enää malttaa odotella kevääseen, jotta pääsee kalan makuun Otuksen ja Pedon avulla.