Kuhakeiton juju on sen maukkaassa kalaliemessä. Sen tekeminen vaatii hieman aikaa, mutta on kuitenkin niin maukasta, että keittojen kuningas kannattaa laittaa kokkauslistalle pikimmiten kuhan tärpättyä.

Ainesosat

Kalaliemi

  • Kuhan pää ja ruodot
  • Voita
  • 2—3 litraa vettä
  • Valkoviiniä (voi myös jättää pois)
  • 3—5 kpl laakerinlehtiä
  • Maustepippureita
  • Valkopippuria
  • Muskottipähkinää
  • Tilliä
  • 2 dl kermaa
  • Suolaa

Lisäksi

  • Kuhafileitä
  • N. 1 kg perunoita
  • 2—3 kpl porkkanoita
  • 2—3 kpl sipuleita

Tee näin

  1. Perkaa kuha, fileroi ja paloittele. Säästä pää ja ruodot.
  2. Sulata pannulla tai kattilassa reilu nokare voita. Paista fileroinista jääneet pää ja ruodot voissa ja jätä hautumaan hetkeksi.
  3. Lisää perkeiden sekaan pari litraa vettä ja reilu loraus valkoviiniä. Lisää sekaan laakerinlehdet ja mausteet, keitä noin tunti. Maukas liemi on pian valmis ja sen voi siivilöidä talteen.
  4. Kuori ja pilko perunat, porkkana ja sipuli, ja lisää ne sitten liemen sekaan. Keitä, kunnes vihannekset ovat miltei kypsiä. Lisää loppusuoralla kala, tilli, kerma ja viimeiseksi suola. Anna vielä kiehua hetki kannen alla, jotta kala kypsyy.
  5. Koristele tuoreella tillillä ja tarjoile!

Vinkki! Keittoon voi lisätä myös Koskenlaskija -juustoa. Sakeamman liemen saat sekoittamalla noin 2 rkl vehnäjauhoa kylmää veteen ja sekoittamalla sen liemeen.


Resepti ja kuvat: Essi’s Catch