Kesäinen pintaviehekalastus on hauskaa ja tehokasta.

Katso pintakalastuksen asiantuntijan Timo Koikkalaisen opastusvideo välinevinkkeihin ja uitto-opastukseen.

Pintauistin alkaa kalastaa välittömästi veteen pudottuaan. Heiton jälkeen löysä siima kannattaa kuitenkin kelata puolalle, jolla varmistat tehokkaan vastaiskun ja kalan kiinnittämisen. Jos kalastat ankkuroidusta veneestä, sijoitu tuulen yläpuolelle, jolloin tuuli auttaa siimanhallinnassa. Aloita uistimen palauttelu pienellä vavan kärjen väräytyksellä, jota seuraa pieni tauko. Tarvittaessa houkuttelua jatketaan vavan kärjellä hieman nyppäisten, jolloin popperi liikkuu lyhyesti eteenpäin. Tärkeää on, että liike on katkonaista, minkä näkee siitä, että popperin taakse ei muodostu yhtenäistä aurausvanaa vaan jälki on renkaiden sarjaa.

Jos uittaminen vapaa käyttämällä tuntuu vaikealta, voit toteuttaa uittamisen osoittamalla vavalla vieheen suuntaan ja pyöräyttämällä kelan kampea puoli kierrosta nopeana liikkeenä, toisinaan vain kolmasosan kierrosta on riittävä, hieman kelan välityksistäkin riippuen. Muista jälleen katkaista liike, sillä huilatessaankin voi viehe olla kalan saaliina…

Edellä kuvatun perusuiton voi toteuttaa myös hyvin nopeatempoisena, mikä saattaa lämpimässä vedessä olla hyvinkin pyytävä tarjonta. Kovempivauhtinen ”ajouitto”-tekniikkaa, jossa viehettä kelataan kovaa vauhtia houkuttaa kala asuorastaan hyökkäämään vieheen kimppuun…