Ensikosketus hyrräkelalla (kesä 2018)

Viime kaudella Team Rapala Finland -kisatiimi sai käyttöönsä näytepuolan uutta Sufix 131 G-Core -monikuitusiimaa paksuudessa 0,148 mm / 8,1 kg, joka löysi paikkansa kevyessä hyrräsetissä. Kolmetoista kuituinen poikkileikkaukseltaan ilmeisen pyöreä G-Core puolautui tasaisesti puolalle. Käytön myötä monikuituisille siimoille tyypillistä punoksen löyhtymistä ei ole esiintynyt. Myös ”haamukatkeamiset” loistavat poissaolollaan. Ensikosketus siimaan oli positiivinen, joka ei ole suinkaan aina itsestäänselvyys.

Kokeilut jatkuvat ennen kisakauden alkua (kevät 2019)

Ensikokeiluista innostuneena Sufix 131 G-Core -siimaa puolattiin saatavuuden parannuttua myös haukihyrräkelalle (0.330mm) kevätsesonkiin sekä parille 1000-kokoluokan avokelalle kuhan ja ahvenen kalastusta varten (0,128 mm) hyvissä ajoin ennen kisakauden alkamista.

Kevätkauden keskiraskas hauenkalastus (viehepainot 70-150 g) toi uuden haasteen siimalle, josta se suoriutui erinomaisesti. Erityisesti arvostimme sitä, ettei siima rasituksen alaisena painu hyrräkelalla alempien siimakerrosten sekaan. Tämä on siiman pyöreyden ansiota, jonka se säilyttää myös rasitettuna. Toinen asia, jota erityisesti kylmässä säässä hyrräkelalla kalastaessa osaa arvostaa on siiman vedenkuljetuskyvyttömyys eli siiman mukana ei kulkeudu vettä kelalle, josta se lentää käsille. Kuivin käsin ja käsinein kalastus on miellyttävämpää. Vetolujuus ja kestävyys tuntuvat olevan kunnossa, koska kevään aikana ei menetetty ensimmäistäkään viehettä.

Myöskään avokelakäytössä siimasta ei löytynyt vikaa, joten tiimi oli valmis ottamaan se myös kisakäyttöön kauden ensimmäisistä kilpailuista alkaen.

131 G-Core on ”ohutta” verrattuna useimpiin muihin siimoihin

Käyttökokemuksien rohkaisemana Sufix 131 G-Core -siimaa puolattiin lisää parille 1000-kokoluokan avokelalle. Nyt osattiin kiinnittää huomioita siiman paksuuteen, tai pikemminkin siihen kuinka paljon sitä käytännössä mahtuu puolalle. Siimaa avokelalle puolattaessa huomattiin, että ohuinta saatavissa olevaa (0,128 mm / 6,8 kg) siimaa mahtui 1000-kokoluokan kelalle lähes kokonainen 135 metrin puola!

Kuva: Todellinen ja käytännönläheinen monikuitusiimojen paksuusvertailu – kuinka monta metriä siimaa mahtuu puolalle. Tässä tapauksessa lähes koko 135 metrin puola mahtui kelalle.

Monikuitusiimojen paksuuksista

Tunnetusti monikuitusiimojen paksuuden mittaukseen ei ole yhtenäistä mittaustapaa. Tähän löytyy useampiakin teknisiä haasteita:

  • Mitä enemmän kuitunippuja siima sisältää, sitä pyöreämpää siima on. On helppoa kuvitella, ettei nelikuituinen siima voi olla poikkileikkaukseltaan kovin pyöreä.
  • Toisaalta siimojen ”tiiveys” vaihtelee, eli esimerkiksi työntömitalla mitattaessa osa siimoista painuu lyttyyn.

Ehkä tästä johtuen valmistajat ilmoittavat kukin tavallaan monikuitusiimansa paksuuden. Karkeita yli- tai pikemminkin alilyöntejä on nähty. Esimerkiksi eräässä Erä-lehden testissä eräs valmistaja ilmoitti lähes kolminkertaisen vetolujuuden siimalleen verrattuna muihin ”saman paksuisiin”.

Paksuuksia arvioidessa hyvänä referenssinä voidaan pitää nelikuituista Power Pro -monikuitusiimaa, joka on myös tiimin luottosiima. Monikuitusiimoista juuri Power Pro:lla on tehty eniten virallisia IGFA (International Game Fish Association) -maailmanennätyksiä. Viralliset ennätykset edellyttävät siimanäytteen lähettämistä IGFA:lle ja vetolujuuden testaamista. Mikäli puolalla lukee esimerkiksi 0,10 mm / 4 kg, IGFA testaa siiman vetolujuuden ja mikäli se ylittää valmistajan ilmoittaman, se määrää mihin siimaluokkaan (esim. 1, 2, 3, 4, 5, 6 kg …) ennätysyritys sijoittuu.

Tiimin arvion mukaan Sufix 131 G-Core täyttää 1000-kokoluokan avokelan puolan samoin kuin Power Pro 0,10 mm. Tästä voidaan päätellä, että G-Core on ”ohutta” verrattuna referenssisiimaan. Lisäksi se pyöreämpänä asettuu paremmin puolalle.

Kuva: Perussetti: 1000-kokoluokan avokela, kalastustyylin mukaan valittu vapa, Sufix 131 G-Core -monikuitusiima, kovinta mahdollista laatua oleva fluorocarbon -tapsisiima puruperukkeeksi sekä laadukkaaksi todettu viehelukko.

Tiimin arvio omiin kokemuksiin perustuen

Sufix ei ole lähtenyt hevostelemaan vetolujuuksilla paksuntamalla siimaa kohtuuttomasti, vaan on tehnyt ohuen, laadukkaan monikuitusiiman. Tämä on piristävä poikkeus ylikorkeisiin vetolujuuksiin perustuvan markkinoinnin keskellä.

”Kolmetoista kuituinen” 131 G-Core -monikuitusiima koostuu 12 PE -kuitunipusta ja yhdestä Gore Performance -kuidusta. Monikuituisuudesta ja rakenteesta johtuen siima on poikkileikkaukseltaan pyöreää, joten se puolautuu sekä purkautuu puolalta heitettäessä hienosti. Siima vaikuttaa tiiviiltä ja pyöreältä rasitettuna, josta johtuen erityisesti hyrräkelalla se ei pureudu alempiin kerroksiin samoin kuin useimmat monikuitusiimat tekevät. Siima tuntuu myös käytön jälkeen tiiviiltä ja pyöreältä.

Tähän mennessä kokemukset Sufix 131 G-Core -siimasta ovat hyviä:

  • Äänetön
  • Ei kerää vettä
  • Ei ”haamukatkeamisia”
  • Purkautuu puolalta hyvin
  • Puolautuu hyvin, eli varsinkin hyrräkelalla ei pureudu puolalla syvälle alempiin kerroksiin
  • Ohutta verrattuna esimerkiksi Power Pro -siimaan ja useimpiin muihin
  • Säilyttää ominaisuutensa (tiiveys, pyöreys, väri)
  • Ei ongelmia

Sufix 131 G-Core -monikuitusiima on omiin kokemuksiimme perustuen lunastanut paikan Team Rapala Finland -kisatiimin käytössä kaudella 2019.

Teksti: Team Rapala Finland