Kalastan suurimmaksi osaksi Keski-Suomen koskilla, tai ainakin hyvin lähellä virtapaikkoja. Maukkaimmat saaliini ovat olleet kuhia. Niitä tuntuu nousevan etenkin koskien alle heinä-elokuussa, jolloin vedet ovat lämmenneet kunnolla. Huikeimman kuhani mitat ovat olleet 66 cm ja viisi kiloa.

Tässäkin kesäkuussa hauet ovat kuitenkin olleet kuhia vilkkaampia. Yhden vaapun vei kertaheitolla hauki – on riski kalastaa ilman peruketta myös koskella. Toisella kalastuskerralla peruke piti vaapusta huolen parin pienen hauen verran. Kolmas, suurempi hauki nappasi keskeltä kosken kuohua, jossa kuvittelin vain lohikalojen viihtyvän. Taitavat siis hauet viihtyä samoilla pikkukala-apajilla kuin jalokalatkin!

Vihertävä, kirjolohenpoikasta matkiva rainbow-väritys tuntuu vetoavan haukiin poikkeuksetta. Ottiväri tehoaa sekä pienissä että suuremmissa vaapun mitoissa. Tällä kertaa hauki nappasi Rapala Countdown (5 cm) vaappuun, johon kookas hauki teroitti hampaitaan jo ensimmäisillä kalastuskerroillani muutama vuosi sitten. Silloin muistan luulleeni, että uistin jumittui pohjakiveen. Aikani nyittyäni siima alkoi kuitenkin liikkua kuin kivi olisi siirtynyt pohjaa pitkin. Hauki taisi olla samaa kokoluokkaa kuin tällä kertaa, mutta silloin hauki sai nimekseen ”ryökäle”, koska se jätti vaappuun muiston: hampaanjälkensä.

Nyt koskesta napannut hauki tärppäsi todella ärhäkästi, väsytykseenkin meni tovi. Rapala RCD Clock Scale -käsivaa´an viisarinäytölle pyörähti lukema 2,7 kiloa ja mittaan mökkipihassa 70 cm. Vielä en päässyt viime kesän ennätyshauen mittaan, joka oli 5,5 kg ja 87 cm. Tämänkertainen oli kuitenkin mainion kokoinen ruokakala.

Mikä on muuten yksi jännittävimmistä hetkistä kalastuksessa? Se, kun kala on kiinni, mutta saalis ei ole vielä näyttäytynyt pinnassa. Viimeistään selkäevän viistäessä pintaa saa varmistuksen kalalajista ja sen koosta.

Kuvat & Teksti: Essi Rikama, Essi’s Catch


Rapala RCD Clock Scale

Rapala RCD Clock Scale -vaaka on todellinen kalamiehen vaaka. Selkeä ja suurikokoinen kellotaulumainen 0-12 kg viisarinäyttö näkyy selkeästi valokuvissa. Vaa’asta saat tukevan otteen sen muotoilun ansiosta. Kokonaisuuden kruunaa vahva, ruostumattomasta teräksestä valmistettu koukku.

Vinkki: Rapala RCD Clock Scale -vaa’assa on 0-pisteen asetussäädin. Tällä säädöllä kekseliäs kalamies voi halutessaan lisätä pari kolme kiloa extraa mittatulokseen. Hymyä, nopea valokuva selkeästä näytöstä sekä kalasta ja ennätyskalan kuva jakoon sosiaaliseen mediaan!


Rapala RCD (Rapala Custom Design) -sarja sisältää joukon korkealaatuisia ja innovatiivisia tuotteita kalastajalle. Optinen ja tekninen laatu sekä käytännöllisyys yhdistävät näitä kalastajan työkaluja. Tutustu näihin tuotteisin tarkemmin sillä niiden ominaisuuksissa on menty astetta pidemmälle.