Kansalliskalamme ahven on kiehtova kalastuksen kohde, sillä sitä esiintyy lähes kaikissa vesistöissämme. Viimevuosina raitapaitojen keskikoko on kasvanut joten ”pannukarkean”, noin 25-30 cm pitkän ahvenen tavoittaminen on entistä helpompaa erilaisin kalastustavoin. Suosituimmat ahvenen kalastustavat ovat suosiotaan nopeasti kasvattava heittokalastus, perinteinen onginta, vetouistelu sekä pilkkiminen ympäri vuoden.

 

AHVENEN HEITTOKALASTUS MATALASSA VEDESSÄ

Ahvenen matalavesikalastus alle kolme metriä syvässä vedessä yleistyy nopeasti, koska se on tehokasta ja hauskaa. Tässä kalastustyylissä heitetään 4-9 cm pitkiä vaappuja, 2-4 koon lippoja sekä pienehköjä lusikkauistimia. Myös jigit tulevat kyseeseen, mutta ne ovat parhaimmillaan syvemmässä kalastettaessa. Vieheet kannattaa valita niin, että ne kattavat eri veden syvyydet pinnasta aina kolmen metrin syvyyteen asti. Ahvenen matalavesikalastus on parhaimmillaan lämpimillä kesälomakeleillä!

Viehevalikoima, joka kattaa syvyydet aina kolmeen metriin asti ja joka sisältää erilaisia uintiliikkeitä ja ärsykkeitä ahvenelle. Ylhäältä alas: Shadow Rap 07 ja 09 (uintisyvyys 0,6 – 1,2 m), Coundown 07 (uintisyvyys 0,5 – 2 m), Shad Dancer 04 (uintisyvyys 2,1 m), Rippin’ Rap 05 (uintisyvyys 0,7 – 2,5 m), Skitter Pop 05 -pintavaappu

 

 

Mikäli alueella on Ahvenvitaa tai muuta kasvillisuutta niin paljon ettei normaaleita vieheitä voi käyttää, rasiasta kaivetaan apuun Minnow Spoon Weedless -lusikka 5 cm pituisena. Ruohikkosuojattuna Minnow Spoon puikkelehtii kaislikoissa, kimaltelee tuppaiden välissä, painuu välillä hieman syvemmälle tai sinkoutuu kasvien ohjaamana kohti pintaa. Se ei juutu kiinni tiheässäkään kasvustossa

 

Ruovikkoahvenelle tarjotaan Rapala Minnow Spoon Weeless 05

 

KALASTUSVÄLINESUOSITUS

Heittokalastukseen välineet valitaan heitettävien vieheiden painon mukaisesti (3 – 20 g). Ahven ”päristää” siiman päässä, joten joko vavan tai siiman tulee joustaa ja myötäillä kalan liikkeitä, ettei se pääse irti.

Heittokalastukseeen:

– Vavan pituus: 180-240 cm
– Vavan heittopainosuositus: 3 – 20 g
– Avokela 500 – 2000 kokoluokka tai heittohyrräkela 50 – 150 kokoluokka
– Monofiili- tai fluorcarbonsiima: 0,18 – 0,28 mm
– Monikuitusiima: 0,08 – 0,15 mm

Vetouisteluun:

– Normaalit vetouistelukelat ja vavat käyvät
– Monofiilisiima 0,30 – 0,35 mm
– Vavan tulee olla nii kevyt, että siitä voidaan lukea helposti ahventen tärpit

Rapala TOP 3 viehevinkit, Ahven

AHVENTEN ETSIMINEN JA PAIKALLISTAMINEN

Ensimmäinen haaste on löytää kalat. Ahven on parvikala ja tätä tietoa kalastajan kannattaa hyödyntää. Kaloja etsittäessä laitetaan siiman päähän pitkäheittoinen, nopeasti uitettava ja saalisvarma viehe, jonka avulla haravoidaan mahdollisimman nopeasti iso vesipinta-ala. Heitot suunnataan 5 – 8 metrin välein nopeasti esim. kaislikon reunaa edeten. Kun ahven käy nappaamassa vieheeseen, vene ankkuroidaan ja kalastetaan paikka tarkemmin, tarvittaessa vieheitä vaihdellen.

Toinen vaihtoehto ahventen paikallistamiseen on sivukeiloilla varustettu kaikuluotain.

Ahvenparvi Humminbird -luotaimen näytöllä.