Herkullinen kuha on toivottu saalis ja vieras ruokapöytään. Kuhaa tapaa yleisesti vesistöistämme aina Pellon korkeudelle saakka. Nyt perehdymme kevytvetouisteluun, jota voi tehdä helposti pienveneellä soutaen tai moottorin avustamana vaikkapa 1-4 vapaa käyttäen. Soutuvene, pari vapaa, vapatelineet ja kourallinen vieheitä – niillä pääsee alkuun ja kuhan makuun. Eikä ahven- ja haukitärpeiltäkään voi välttyä.

 

KEVYT VETOUISTELU

Kevytuistelija voi virittää vaikkapa soutuveneeseen pari kolme vapaa ilman sen kummempia apuvälineitä. Yksi vapa molemmille sivulle ja yksi vapa suoraa taaksepäin. Tätä helpottaa, mikäli veneessä on vapatelineet. Mikäli vieheet halutaan saada uimaan kauempana veneen sivulla, tarvitaan yksi sivuplaanari per puoli. Näin siis soutu-uistelussa tai pientä sähkö- tai bensiiniperämoottoria käyttäen.

Kevyessä vetouistelussa vaaput kannattaa virittää aluksi eri vesikerroksiin. Ilman apuvälineitä (syvääjiä, takiloita, lisäpainoja,jne.) vaaput sopivasti valikoimalla voidaan kattaa veden syvyys aina vajaasta metristä kymmeneen metriin asti. Jos kuhia alkaa tulla tietyllä vaapulla eli tietystä syvyydestä, siihen vesikerrokseen kannatta virittää useampi viehe. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi 2 metrin syvyydessä uiva viehe houkuttelee kaloja 2-8 metrin syvyydestä. Aktiivinen kala nousee hetkessä viisimetriä sopivan houkutuksen perään.

 

Vetouistelusetti vapatelineessä. Kevytvetouisteluun käy hyrräkela-, umpikela- ja avokelayhdistelmät. Harrastuksen edetessä siirrytään yleensä vetouisteluun tarkoitettuihin hyrräkeloihin.

Rapala-sivuplaanerin avulla viehe saadaan uimaan kaukana veneen sivulla. Rapala sivuplaaneri toimii erityisen hyvin kevytuistelussa, koska se ei kaadu vauhdin pysähtyessä kuten pienveneessä usein tapahtuu kalan väsytyksen aikana.

 

Kevytvetouistelussa vene pysähtyy usein vaikkapa kalaa väsyttäessä tai jonkun muun tapahtuman johdosta. Tämän vuoksi kannattaa käyttää vaappuja, joissa on kelluva runko eli vauhdin pysähtyessä viehe nousee pintaan eikä vajoa pohjaan tarttuen pohjarytöihin ja kiviin.

Rapala-vaappujen pakkauksesta voit tarkastaa onko viehe kelluva (floating), uppoava (sinking) vai pysäytettynä paikoilleen jäävä (suspenging) sekä uintisyvyyden. Esimerkiksi Original Floater 11 -vaapun uintisyydeksi ilmoitetaan 1,2 – 1,8 metriä. Jälkimmäinen maksimi syvyys on mitattu vesillä 30 m siimapituudella, 0,30 mm paksulla monofiillisiimalla, vetopisteen ollessa 1 m veden pinnan yläpuolella, kolmen solmun (noin 5,5 km/h) nopeudella.

 

Kelluvarunkoisia vaappuja eri syvyyksiin kuhalle: Original Floater 11, Scatter Rap Husky 13, Shad Rap 07, Shad Rap 09, Deep Tail Dancer 09

 

MISTÄ KUHA LÖYTYY?

Kuha liikkuu saaliskalojen ja lämpimän veden perässä. Toisinaan ne löytyvät selkävesien reunamilta, kun taas toisinaan tuulenpuoleisesta rannalta minne tuuli on kuljettanut lämmennyttä pintavettä ja pikkukaloja. Myös virtaava vesi kerää kuhia puoleensa, olipa sitten kyseessä vuolle tai vaikka järven läpi kulkeva virtaava vesi.

Kuhien etsinnässä kaikuluotaimesta on suuri apu koska siitä näkee myös kuhien tai niiden saaliskalojen oleskelusyvyydet.

Kuhalle on määrätty 42 cm alamitta, jota on saatettu nostaa vesistökohtaisesti.

Muista hankkia kalastusluvat ennen kuin lähdet vesille!


LUE PARHAAT VIEHEVINKIT KUHALLE:

Rapala TOP 3 viehevinkit, Kuha