Ahven on kiehtova kalastuksen kohde – viimevuosina raitapaitojen keskikoko on kasvanut joten ”pannukarkean”, noin 25-30 cm pitkän ahvenen tavoittaminen on entistä helpompaa erilaisin kalastustavoin… 

Ahvenen heittokalastus matalassa vedessä

Ahvenen matalavesikalastus alle kolme metriä syvässä vedessä yleistyy nopeasti, koska se on tehokasta ja hauskaa. Tässä kalastustyylissä heitetään 4-9 cm pitkiä vaappuja, 2-4 koon lippoja sekä pienehköjä lusikkauistimia. Myös jigit tulevat kyseeseen, mutta ne ovat parhaimmillaan syvemmässä kalastettaessa. Vieheet kannattaa valita niin että ne kattavat eri veden syvyydet pinnasta aina kolmen metrin syvyyteen asti. Ahvenen matalavesikalastus on parhaimmillaan, kun veden lämpötila on yli 10 C astetta.

 

Viehesuositukset matalaan veteen

Suosittelen ahvenen kalastukseen Rapalan uutuusvieheitä Shadow Rap 07 (uintisyvyys 0,7 metriä) ja syvemmälle sukeltavaa Rapala Shadow Rap Jack Deep (uintisyvyys 3 metriä) sekä Rapala BX Brat (malli BXB03 uintisyvyys 0,9 m ja BXB06 1,8 m).

Rapala BX Brat -vaapun uintiliike on rajua, tirraavaa potkua, joka kuuluu ja näkyy kauas veden alla. Lisäksi se kestää nopeaakin uittonopeutta, joka on avainasemassa ahventa kalastaessa.Tirraava uintiliike toimii erinomaisesti myös hauen kalastuksessa lämpimän veden aikana, joten Rapala BX Brattia kannattaa myös vetouistella haukivesillä. Rapala BX Brat vaappu on ns. ”crankbait”-viehe, joka sallii pohjakontaktin uiton aikana. Vieheen runko, uintiasento ja -lista suojaavat vieheen koukkuja ehkäisten pohjaan tarttumista. Tämä mahdollistaa ahventa ja miksei muitakin kaloja aktivoivan pohjan kolistelun uiton aikana.

Rapala Shadow Rap Jack Deep on pienikokoinen, rajusti potkiva, syvälle sukeltava vaappu ahvenen ja taimenen kalastajalle. Vieheen luontainen uintisyvyys on 3 metriä, johon se päätyy nopeasti! Pysäytettäessä Rapala Shadow Rap Jack Deep nousee hitaasti kohti pintaa. Tämä viehe kestää myös aktiivista uittoa ja nopeaa vauhtia, joten voit imitoida pikkukalojen syöksyjä tai käyttää suoraa nopeaa kelausta pohjaa pöllyttäen.

Rapala Shadow Rap 07 on solakka, pientä salakkaa muistuttava Rapala Shadow Rap 09 on todellinen tykki ahvenen kalastuksessa. Helppoheittoinen, houkutteleva perusuinti ja kiitollinen uitettava aktiivisesti käytettynä – juuri sopiva huikopala joka maistuu perusahvenelle kuin isommalle körmylle. 5 g painoinen pikkujättiläinen on lisäksi kokoonsa nähden erittäin pitkäheittoinen.