Popperit ovat kuppinokkaisia, kelluvia uistimia, joihin kalastaja itse luo uintiliikkeen. Ne, kuten pintakalastus yleensä, ovat maailmalla yhä suositumpia. Suomalaisessa kalastusperinteessä on pitkään ollut popperin mentävä aukko, ehkä sen vuoksi, että pintakalastusta on pidetty vaikeasti opittava lajina. On korkea aika kumota tämä väärinkäsitys.

Tosiasiassa on vaikeaa keksiä kalastusmuotoa, jonka tekninen suorittaminen olisi helpompaa. Siihen verrattuna jopa katiskan onnistunut sijoittaminen vaikuttaa rakettitieteeltä. Popperi on painonsa vuoksi helppo heitettävä, joka ei vaadi alkuun isoa investointia kalustoon. Alkuun työkaluksi käy vaikka perintövirveli mökin kuistilta. Pääasia, että antaa pikkusormen lajille, jota koukuttavampaa kalastusharrastuksen piirissä ei ole.

Popperi kiinnitetään siimaan käyttäen kiristyvää solmua (esim. unisolmu). Monofiilisiimaan tai perukkeeseen tehty unisolmu vedetään tiukaksi nokkalenkin kaarelle. Alkuun kiinnitys kannattaa tehdä kaaren puoliväliin, mutta muutaman kokeilun kautta huomaat nopeasti, että popperin kiinnityskohdan vaihtaminen muuttaa popperin uintia. Toisaalta käytäntö on osoittanut, että silmukkaankin ripustettu popperi pyytää erinomaisen tehokkaasti.

Näin kalastat pintavieheellä

Pintauistin alkaa kalastaa välittömästi veteen pudottuaan. Ei siis ole kiire, voit vaikka kaivaa termospullon eväskorista valmiiksi kaatohuikkaa varten. Löysä siima kannattaa kuitenkin kelata puolalle, jolla varmistat tehokkaan vastaiskun ja kalan kiinnittämisen. Jos kalastat ankkuroidusta veneestä, sijoitu tuulen yläpuolelle, jolloin tuuli auttaa siimanhallinnassa. Aloita uistimen palauttelu pienellä vavan kärjen väräytyksellä, jota seuraa pieni tauko. Tarvittaessa houkuttelua jatketaan vavan kärjellä hieman nyppäisten, jolloin popperi liikkuu lyhyesti eteenpäin. Tärkeää on, että liike on katkonaista, minkä näkee siitä, että popperin taakse ei muodostu yhtenäistä aurausvanaa vaan jälki on renkaiden sarjaa.

Jos uittaminen vapaa käyttämällä tuntuu vaikealta, voit toteuttaa uittamisen osoittamalla vavalla popperin suuntaan ja pyöräyttämällä kelan kampea puoli kierrosta nopeana liikkeenä, toisinaan vain kolmasosan kierrosta on riittävä, hieman kelan välityksistäkin riippuen. Muista jälleen katkaista liike, sillä huilatessaan popperi on pyytävimmillään.

Edellä kuvatun perusuiton voi toteuttaa myös hyvin nopeatempoisena, mikä saattaa lämpimässä vedessä olla hyvinkin pyytävä tarjonta. Useimmiten kuitenkin viipyilevä tarjonta on paras pelinavaus uudessa kalastuskohteessa. Hyvin kylmässä vedessä ehtii nopea kalamies haukata eväsleivän syrjästä nyppäysten välillä.

 

Kesälomalla kalat ottavat pintaherkkuun

Monet tavalliset järvikalat tuntevat suurta viehtymystä popperia kohtaan. Erityisen kiitollisia kohteita ovat hauki, ahven ja säyne. Haukea voi menestyksellä pyytää pinturilla aina, kun jääkansi ei sitä estä. Useimmiten tärpit ovat rajuja; haukijahti popperin kanssa onkin urheilukalastusta upeimmillaan.

Matalat lahdukat, ruovikot, vitakasvustot ja lumpeikot ovat kesähauen lymypaikkoja, eikä aina niin helppoja ympäristöjä viehekalastajalle. Popperin myötä pystyt kalastamaan pienetkin aukkopaikat ja kiusoitellen uittamaan pyydön aivan kasvuston tuntumassa. Erityistä herkkua on tarjolla alkukaudesta, kun lumpeikko ei yllä aivan pintaan ja popperi vaivatta risteilee varman ottipaikan yllä juuri silloin, kun isot hauet tankkaavat kudun jälkeen.

Ahvenen sesonki on paljon lyhyempi, parhaan jakson kestäessä kesäkuun puolivälistä elokuulle, jolloin ensimmäinen selvempi kylmä jakso päättää sen kalojen painuessa vähitellen syvänteisiin. Mutta tuon lyhyen sesongin aikana on tarjolla unohtumattomia elämyksiä.

Kuvitellaanpa kesäinen selkäkarikko auringon hätyytellessä taivaanrantaa. Äkisti satunnaiset tuikit yltyvät hurjaksi ajoksi selkävesien isomusahventen pyörähtäessä paikalla viihtyvän pikkuväen kimppuun. Vettä saattaa olla paikalla vain puoli metriä, toisinaan vähemmän. Pintauistin on näissä oloissa täsmätyökalu, joten tiedossa ei ole perinteistä pohjatärppikimaraa, vaan kunnon pumpsi popperilla noukittuja raitapaitoja veneen pohjalla. Kesäinen ahven ottaa innolla pintauistimeen ja näyttää siltä, että iso ahven ottaa pinturiin erityisen innokkaasti. Oma ennätykseni tässä lajissa on lähempänä puoltatoista kiloa kuin kiloa.

Popperilla saa olla kokoa

Ahvenjahdissa ei pinturin koossa kannata pihistellä. 7 cm koko on varma valinta. Se usein riittää sisävesien hauelle, mutta 9 cm ja isompaakin kannattaa varata mukaan, jos ennätyksiä haluaa rikkoa. Hauen pyynnissä riittävän pitkä ja vahva peruke on tietysti perusedellytys. Säynävän pyyntiin 5 cm popperit ovat oikea valinta. Matalikolla pyörähtelevä säyne ottaa hanakasti pintauistimeen ja kevyessä kalustossa pideltynä se tarjoaa upean vastuksen.

Kesäisen mökkeilyn ja lomailun filosofiaan kuuluu rento ote. On se aika vuodesta kun satunnainen harrastajakin ehtii kalavesien äärelle, eikä hommasta silloin kannata tehdä liian monimutkaista. Pintakalastus mahdollistaa tämän tehosta tippaakaan tinkimättä. Popperi on myös ehdoton ykkösvalinta juniorikalastajan ensimmäiseksi vieheeksi, kuten tämän lehden kansikuvastakin on pääteltävissä.