25Siitä onkin jo vuosi tai kaksi, kun olen viimeksi pääsyt jalokalan makuun kalastusreissulla. Tai oikeastaan en päässyt tälläkään kertaa, sillä tämä upea luonnontaimen pääsi vapauteen heti, kun sain sen haaviini uitettua. Taimen nappasi Rapalan vanhaan, särkikalaa jäljittelevään Original-vaappuun (5 cm) kesäkuun lopulla, kosken alimmasta kuohusta. Kannatti siis lämpimistä keleistä huolimatta pukea ne melko hiostavatkin kahluuhousut jalkaan, sillä juuri tuolle paikalle en olisi saanut heitettyä veneestä käsin. Aiemmin samalta kohdalta on tärpännyt istutettu taimen, joten tämä yksilö yllätti ja herätti erityistä kunnioitusta. Pituutta taimenella oli noin 45–50 cm.

Haukipihteinä pidetyt pitkävartiset Rapala Angler Pliers 11″ -pihdit olivat mainiot myös tässä tilanteessa, jossa pyrin vapauttamaan kalan nopeasti ja vahingoittamatta veden alla. Kädensijoista sai napakan otteen ja pihtien valkoinen väritys erottui hyvin myös vedestä. Käsin kalaan ei tarvinnut koskea lainkaan. Heinäkuun helteillä koskikalat ovat saaneet levätä rauhassa, joillakin koskilla kalastus on ollut turhankin lämpimien vesien takia jopa kielletty.

Muistutuksena vielä, että Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön mukaan rasvaeväleikatun taimenen alamitta on vähintään 50 cm. Harvinaisemmalla rasvaevällisellä taimenella se on enemmän: leveyspiirin 67º00´N pohjoispuolisissa vesissä vähintään 50 cm ja muualla vähintään 60 cm. Rasvaevällinen taimen on kokonaan rauhoitettu Suomenlahdessa ja vuodesta 2019 kaikilla merialueilla. Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu kokonaan myös sisävesissä leveyspiirin 64º00´N eteläpuolella. Rasvaevällisen taimenen alamitta vesissä, joihin ei vaellusyhteyttä merestä tai järvestä, on enintään 45 cm.