Kalastusta Keski-Suomen koskilla ja järvillä

Timo Koikkalainen on toiminut kalastusoppaana yli 15 vuoden ajan. Toiminnan ydinalue on Keski-Suomen järvillä ja koskilla.

– ympärivuotista koskikalastusta Laukaan Kuusaankoskella. Heittokalastusta tai soutu-uistelua koskiveneestä tai rannalta käsin. Erikoisuutena erittäin jännittävä ja taimenen pintaviehekalastus.

– koskikalastusta Vilppulankoskella, erikoisuutena alkukauden toutainkalastus. Muita kohdekaloja ovat taimen ja kirjolohi.

– heittokalastusta varustellusta Tracker ProGuide -kalastusveneestä  Jyväskylän, Keuruun ja Mäntän kalaisimmilla lähijärvillä. Kohdekaloina ovat kuha, ahvenet ja hauet.

Erikoisuutena koskitaimenen pintaviehekalastus

Timon erikoisuus, jopa maailman mittakaavassa, on taimenen ympärivuotinen kalastus pintavieheillä. Tämä erityisen jännittävä ja visuaalinen kalastustyyli alkoi kehittyä Laukaan Kuusaakoskella 2000-luvun alkupuolella. Alusta alkaen Rapala Skitter Pop –pintavaappu on toiminut hyvin tässä kalastustyylissä.

Rapala Jointed Nirha -pintavieheen isänä voidaan pitää Rapala ProGuide -opas Timo Koikkalaista. Timon pyynnöstä Rapala Jointed Nirhan testikappaleet tehtiin värissä PW (pearl white). Vuoden kestäneissä koekalastuksissa valkoinen väri toimi erityisen hyvin ympäri vuoden aina kesähelteistä yli 20 asteen pakkaseen asti.

Timo käyttää myös tavanomaisempia vieheitä ProGuide Timo Koikkalaisen nimikkoviehe Rapala Jointed Nirha.koskikalastuksessa. Miehen suosikkeja virtakalastukseen ovat jo klassikoiksi nousseet Rapala Countdown ”Paras yleistyökalu koskikalastukseen”, Shad Rap  ”korvaamaton koskisyvänteiden kuokka” ja Storm Thunder Crank ”hakee vertaistaan virtakuhan kalastuksessa”.

Heittokalastusta Tracker -kalastusveneestä

Timo on perehtynyt myös heittokalastukseen Keski-Suomen järvillä. Hulppeat kyydit tarjoaa Tracker ProGuide V16 –heittokalastusvene, jonka varustukseen kuuluu mm. MinnKota –keulasähkömoottori sekä kalasumppu. Omat kalapaikkansa tuntevan oppaan kanssa on helppo tutustua vaikkapa kuhan ja ahvenen jigaamiseen.

Perinteisen jigauksen ohessa Timo on kehittänyt erilaisia pintakalastustekniikoita järvilajeille. Viime vuosina varsinkin ahvenen pintajigaus on osoittautunut jännittäväksi ja tuottoisaksi kalastusmuodoksi. Popperit kuuluvat Timon ehdottomiin luottovieheisiin ahvenjahdissa eikä syyttä, sillä suurin Skitter Popilla napattu ahven on painanut muhkeat 1,360 g. Ehkä seuraavalla reissulla tehdään uusi ennätys?

Pitkän linjan kalastusopas ja -kouluttaja

Timon pitkäaikainen kalastusharrastus muuttui 90-luvun alkupuolella yhä laajenevaksi opastoiminnaksi ja verkostoituminen alan pioneerien kanssa on tarjonnut näköalapaikan alan kehitykseen. Tätä kautta Timolla on ollut mahdollista osallistua alan tulevien osaajien koulutuksen suunnitteluun ja sen toteuttamiseen.

Näkemystä ovat laajentaneet myös useat ulkomaille suuntautuneet kalastusmatkat. Opastaminen Suomen parhaalla taimenkoskella on tuonut vieraaksi lukuisia kansainvälisiä urheilukalastajia, joiden parhaat niksit Timo on pyrkinyt kehittämään paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi.

Erityisen merkittävä osa uran rakentamisessa on ollut kirjoittamisella ERÄ-lehteen ja toimiminen lehden kalastuskurssien vetäjänä. Timon kokemusta urheilukalastuksen asiantuntijana on käytetty myös televisioon tuotettujen ohjelmien teossa sekä koskien kunnostuksessa.

Opaskohteet / toiminta-alue

Laukaan Kuusaakoski ja muut lähialueen kosket, Vilppulankoski, Pihlajaveden reitin kosket. Heitokalastuskohteina mm. Vatia, Saravesi, Keurusselkä ja Ruoveden reitti.

Eritysosaaminen

  • Pintaviehekalastus koskilla ja järvillä.
  • Koskisoutu
  • Palvelut

Kuusaakosken välittömässä läheisyydessä oleva Varjolan tila tarjoaa poikkeuksellisen monipuoliset palvelut ja on luonteva tukikohta vaativillekin kalastusryhmille. Myös kelin mukainen suojavaatetus järjestyy täältä. Opastukseen kuuluu saaliin käsitteleminen kuljetuskuntoon.

Ryhmäkoot / heittokalastus vieheillä

Koskilla normaalisti 1-20 henkilöä. Kokemusta myös isommista ryhmistä.

Venekalastuksessa 1-4 hlö/vene, tarvittaessa käytettävissä riittävä määrä yhteistyökumppaneiden veneitä isomman ryhmän käyttöön.

Kalusto

Tracker Pro Guide V16-heittokalastusvene, jossa varusteina mm. MinnKota-keulasähkömoottori, kalastusistuimet ja kiertovesisumppu. Trakcer on katsastettu vuokraveneeksi.

Korkeatasoinen valikoima Shimanon heittokalastusvälineitä eri kalastusluokissa – välineitä riittää isoillekin ryhmille.

  • Perhokalastusvälineitä eri luokissa, myös suurille ryhmille.
  • Pilkkivälineet.
  • Koskikalastuksessa käytössä soutuvene.
  • Kalastusmuodot
  • Heitto- ja perhokalastus koskilla ja järvillä, talvella myös pilkkiminen.

Parhaat pyyntiajat

Taimen: mahdollista ympäri vuoden. Kuusaalla useita vuodenaikaan liittyviä erikoisuuksia, jopa kaiken nähneille harrastajille.

Harjus: parhaat harjussaaliit loppukesästä ja alkutalven aikana.

Järvilohi: satunnainen yllättäjä.

Kuha: virta-alueella toukokuulta syyskuulle, järvillä kausi hieman pidempi

Järvialueilla haukea ja rotevaa ahventa avovesiaikana

Mateen kutupilkintä helmikuulla.

Kielitaito

Suomi, englanti, ruotsi, kohtuullinen japanin kielen osaaminen.

Yhteystiedot

Medi Fish

puh. 040 534 1750

sähköposti timo.koikkalainen@medifish.com

Tiedustelut ja varaukset myös Varjolan tilan kautta puh. 014 838 551

Lisätietoja

http://www.varjola.com/