Päivät viilenevät jo nopeasti pimeneviin iltoihin, joissa on häivähdys syksyä. Vesien vielä ollessa lämpimiä, ajattelin, että aiemmin hyväksi todetulta kuhapaikalta saattaisi tulla teräväeväistä saalista vielä elokuun lopullakin. Otollisen oloinen ilta oli tyyni, ja lämmintä oli parikymmentä astetta. Työnsin veneen vesille auringonlaskun aikaan. Suuntasin kaislikon reunaan, jossa siima on ollut kireänä aiempinakin kesinä.

Jo ensimmäinen vaappu, valkoinen Rapala Clackin’ Minnow, toi nopeasti hienon tärpin. Muutama heitto veneestä ja pian pintaan molskahti väsytyksen jälkeen tutunnäköinen pitkäleuka: hauki. Sama valkoinen uistin on aiemmin tehonnut myös kuhiin. Kyseistä vaappua on helppo heittää pitkälle ja haluttuun paikkaan. Vaappu on hitaasti uppoava, joten se vajoaa syvemmälle kelauksen pysähtyessä. Olen käyttänyt sitä myös vetouistimena – se toimii mainiosti siinäkin virassa.

Rapala Clackin’ Minnow kelpaa hauelle ja kuhalle

Clackin’ Minnown muovirungossa on patentoitu räminäkammio. Ääniärsykkeen sanotaan toimivan erityisesti kuhan ja hauen kalastuksessa, ja niin näytti toimivan tälläkin kertaa. Automaattisesti sisään kelautuva, selkeä Rapala RCD Roll Ruler -mitta näytti 68 cm ja RCD Digital Scale digitaalivaaka 4,6 lbs eli kyseessä oli hivenen yli kahden kilon jötkäle. Tästä saaliista sai mainioita fileitä.

68 cm ja hivenen yli 2 kiloa tulevaa filettä

Hauet taitavat viihtyä kaislikoiden, muiden vesikasvien ja kivien lähettyvillä. Tälläkin kertaa petokala tarrasi uistimeen aivan kaislikon reunasta kohdasta, jossa on selkeä syvennys. Myös matalapohjaiset lumpeikot ovat haukien mieleen, mutta silloin perukkeen päähän kannattaa valita esimerkiksi Rapala Skitter Pop -pintaviehe.