Rapala X-Rap Peto – haukivieheiden ykkönen!

Aiemmin tänä vuonna lanseerattu Rapalan X-Rap Peto on lyhyestä iästään huolimatta jo ehtinyt niittämään mainetta yhtenä kovimmista haukivieheistä ikinä. Syksyllä Youtubeen ilmaantuneen uusimman Pikefightin loppuratkaisu viimeistään asetteli haukivieheiden kruunun Pedon ylle.

Pahoittelut sinulle, joka et vielä ole katsonut Pikefightia, ja jolle me nyt paljastimme loppuratkaisun sekä ratkaisevan vieheen sinulle. Rapalan X-Rap Petohan se siellä ratkaisuhetkillä oli siiman päässä.

Miksi Peto sitten on – peto? Osaksi vaappu, osaksi haukishadi. Molempien viehetyyppien parhaimmat puolet yhdessä paketissa. Sopiva paino tarkkoihin ja pitkiin heittoihin. Parempi tartuttavuus verrattuna täysiveriseen shadiin. Ja todella ärsyttävä uinti. Siinä ne ovat menestysreseptin kulmakivet kasassa.

Ajattelin ensimmäisellä kerralla Petoa uittaessani, että tästä tulee ihan hyvä viehe kudun jälkeiseen kalastukseen, mutta luultavasti ei enää kesällä tai syksyllä ole ihan niin tykki. Olin väärässä. Peto on tuonut läpi kauden kalaa veneen vierelle haavittavaksi.

Näitä kelpaa sylitellä

Olemme Janin kanssa kalassa käydessämme saaneet jokaisella reissulla Petoon tapahtumia hauista. Ja tapahtumat aiheuttaneet kalat ovat olleet keskimäärin niitä reissun suurimpia. Aivan kuten Pikefightissakin.

Tuorein reissumme muuttui ”ihan ok:sta” dramaattisesti ja viehettä vaihtamalla ”todella hyväksi”. Löysimme eräästä tuulen puoleisesta matalasta lahdesta viitteitä lahnan läsnäolosta. Tarjosimme sekaan shadia ja jerkkiä, mutta tuloksetta. Olimme ankkuroituneet paikoillemme lahden pohjan tienoille, kun vaihdoin siimaani X-Rap Pedon.

Ja sitten alkoi tapahtua.

Viisi heittoa, neljä 70-80 cm kaunista haukea sekä yksi lähes metrin mittainen seuraaja, joka kävi veneen vierellä vilauttamassa vaaleaa kylkeään. Tässä kohtaa myös Jani vaihtoi siiman jatkeeksi Pedon.

Joku siellä nyt sanoo, että osuimme hyvään syönti-ikkunaan. Minä sanon, että Peto avasi tuon ikkunan.

Mutta Jani, miksi juuri Peto maittaa hauille?

”Pedossa vain yksinkertaisesti on kaikki kohdallaan: koko, uinti ja liike. That´s it!”

 

Peto on kiinni

Peto kruunaa kalareissun

Jatkoimme kalastusmatkaa seuraavaan lahteen, jossa vallitsivat hieman erilaiset olosuhteet edelliseen paikkaan nähden. Lahdella oli todella paljon salakkaa tai muuta pienempää syöttikalaa sekä myös paikoittain runsastakin vedenalaista kasvustoa. Olosuhteet vaanivalle suurhauelle olivat kohdillaan.

Runsaan kasvillisuuden vuoksi varustin Stormin R.I.P. T-Bonen yhdellä yksihaarakoukulla välttääkseni turhat ruohokosketukset. Vältinkin, mutta samalla vältin kosketukset kalaan.

Jatkoin sinnikkäästi T-Bonen nakkelua kaislan reunaan, mutta yleensä niin loistava viehe jätti tällä kertaa ilman tulosta. Napsautin viehelukon auki ja silmäilin hetken vieherasian tarjontaa. Siinä se äsken hyvin toiminut Peto kimalteli auringossa. No menkööt takaisin, tuumailin ja samalla mietin miten se selviäisi ruohon keskellä.

Vaihtoehtoja piisaa

Vähän rivakammalla kelauksella sain Pedon uimaan sen verran lähempänä pintaa, että vältin ruohokosketukset. Vaan kohdekalaa, eli haukea, ei tuntunut paikalla olevan, vaikka saaliskalaa sille olikin kaikuluotaimen mukaan tarjolla.

”Heitän kerran vielä”, tokaisen Janille, joka on jo pakkaillut omia välineitään lähtökuntoon ja sammuttanut keulassa surraavan Minn Kotan.

Olemme tulleet lahden perältä sen suuaukolle ja nakkaan Pedon aivan tuon suuaukon kupeeseen, kohtaan jossa kaisla tekee jyrkän mutkan ulospäin. Pari sekuntia myöhemmin tunnen painavan tärpin käsissä! PAM, kala kiinni. Heti alusta käy selväksi, että tässä ollaan reissun suurimman kalan kanssa tekemisissä.

”Ota se haavi vielä esiin”, huikkaan Janille.

Pienen väsyttelyn jälkeen haavin pohjalla köllötteli kaunis 93 senttinen syyshauki.

Rapala-punnituspussi ja -kalamitta ovat kalastajan vakiovarusteita